Białko wieprzowe a przemysł spożywczy

0
181
Białko wieprzowe a przemysł spożywczy

Białka pochodzenia zwierzęcego powszechnie uznaje się za pełnowartościowe. Stanowią one ważny element codziennej diety, gdyż zawierają niezbędne aminokwasy potrzebne do wzrostu i rozwoju naszego organizmu. Nie dziwi więc coraz większe zainteresowanie przemysłu spożywczego tym składnikiem odżywczym.

Co charakteryzuje białka?

Białka są budowane przez dwie grupy aminokwasów. Aminokwasy endogenne są produkowane przez nasz organizm, natomiast egzogenne muszą być dostarczane z zewnątrz, czyli wraz z pożywieniem. Białka możemy podzielić na te pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, które są też nazywane pełnowartościowymi. Wspomniana klasyfikacja opiera się o udział aminokwasów egzogennych. Białka roślinne charakteryzują się znacznie mniejszą zawartością aminokwasów, które powinniśmy dostarczać wraz z pokarmem. Nasz organizm potrzebuje wszystkich niezbędnych aminokwasów zawartych w pełnowartościowym białku, aby zachować główne funkcje życiowe. Z tej przyczyny białka pochodzenia roślinnego nazywa się niepełnowartościowymi.

Białko wieprzowe jako doskonały budulec

Jednym z najważniejszych źródeł protein odzwierzęcych jest mięso wieprzowe. Pełnowartościowe białko zawarte w wieprzowinie umożliwia wzrost i prawidłowy rozwój organizmu oraz przyczynia się do budowy masy mięśniowej. Bardzo popularna stała się suplementacja białkami pochodzenia zwierzęcego, która zapewnia właściwą regenerację mięśni po intensywnym treningu. Wiele współczesnych zaleceń dietetycznych zachęca do stosowania większych ilości białka w diecie, gdyż jego zwiększona podaż pozwala utrzymać masę mięśniową w lepszej kondycji. Okazuje się, że białko wieprzowe wpływa doskonale nie tylko na pracę naszego układu mięśniowego. Jego funkcja budulcowa została szybko dostrzeżona przez przedstawicieli branży spożywczej. W tym miejscu nie sposób nie wspomnieć o białku kolagenowym, które otrzymywane jest ze skór wieprzowych. Kolagen ma postać podłużnych włókien, które budują więzadła, ścięgna, skórę, czy chrząstki. Kolagenowe białko wieprzowe dodaje się do wędlin, co wyraźnie przyczynia się do poprawy struktury mięsa.

Zastosowanie kolagenowego białka wieprzowego w przemyśle spożywczym

Przemysł mięsny wykorzystał potencjał w zastosowaniu białek zwierzęcych w procesie produkcji wyrobów wędliniarskich. Wysokiej jakości kolagenowe białko wieprzowe znajdziemy więc w wędlinach, szynkach i innych wyrobach mięsnych. Jeden z dostawców jest dostępny po kliknięciu w ten link http://overlack.com.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny/. Praktyka pokazuje, że użycie tego rodzaju dodatków funkcjonalnych w przetwórstwie przyspiesza i ułatwia sam proces wytwarzania wędlin. Co istotne z punktu widzenia konsumenta, dzięki stosowaniu protein kolagenowych redukowana jest ilość tzw. niemięsnych dodatków, a to oznacza wyższą zawartość całkowitą mięsa w oferowanym produkcie. Białko wieprzowe wzmacnia walory smakowe produktów spożywczych. Dzięki jego zastosowaniu wędliny lepiej się prezentują, co też zachęca do zakupu. Tego rodzaju dodatek do mięsa poprawia także tzw. gryzalność, dzięki czemu wędliny rozpływają się w ustach. Zastosowanie tej technologii jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów, którzy chcą prowadzić zdrowy styl życia i zwracają uwagę na dietę, a od produktów żywieniowych oczekują odpowiedniej zawartości wysokogatunkowego białka.

[Głosów:0    Średnia:0/5]