Jak przyrządzić fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa, zarówno zielona jak i żółta, zawiera wiele minerałów i witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest cennym źródłem błonnika oraz kwasu foliowego. Wielu lekarzy szczególnie poleca ją osobom przebywającym na diecie, cierpiącym na cukrzycę lub kobietom w ciąży.

Fasolka jest znanym warzywem, które powszechnie stosuje się w polskiej kuchni. Przez cały rok możemy korzystać ze świeżej lub mrożonej fasolki, rozkoszując się w ten sposób jej smakiem i właściwościami.

Żółta fasolka ma łagodny i nieco kremowy smak. Zieloną odróżnia od niej przede wszystkim wyraźniejszy posmak, a także większa zawartość witaminy A. Na ogół częściej bywa ona zalecana ciężarnym kobietom oraz osobom, u których występuje niedobór żelaza.

Bez względu na kolor, fasolka szparagowa ma wyjątkowo pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Wspomaga pracę układu nerwowego, obniża również ryzyko wystąpienia miażdżycy i poprawia krążenie. Pozytywnie wpływa na wygląd cery oraz poprawia odporność. Warto wiedzieć, że to warzywo działa moczopędnie, dzięki czemu oczyszcza organizm. To działanie ma również wpływ na nerki, obniżając ryzyko pojawienia się w nich kamieni. Fasolka bywa polecana kobietom zmagającym się z napięciem miesiączkowym. Łagodzi także problemy pojawiające się podczas menopauzy.

Jak ugotować fasolkę szparagową? Warto poznać odpowiedź na to pytanie, chcąc przyrządzić doskonałą w smaku fasolkę. Istotne jest także poznanie czasu jej gotowania, co ma wpływ na odbiór warzywa przez kubki smakowe. Ważny jest fakt, że gotowanie żółtej i zielonej fasolki różni się przeznaczonym na ten proces czasem.

Przygotowując się do gotowania, fasolkę należy oczyścić. Następnie wrzucić do zimnej wody. Potrzebne będzie około 2 litry wody do ugotowania pół kilograma fasolki. Żółtą fasolkę należy gotować do 10 minut. Im jest ona młodsza, tym czas przeznaczony na gotowanie będzie krótszy. Chcąc sprawdzić, czy jest już miękka, najlepiej wyłowić jedną lub dwie fasolki z gotującej się wody i sprawdzić twardość. W kolejnym kroku fasolkę należy przerzucić na sitko i polać zimną wodą. Następnie podać na talerz lub miskę. Zieloną fasolkę szparagową należy gotować dłużej, nawet do 20 minut.
Smacznego!

www.tubator.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]