Słodkości na poprawę humoru

W życiu trzeba sprawiać sobie małe przyjemności Jak najczęściej trzeba robić to, co przynosi szczęście nam i naszym bliskim. Nie a nic lepszego na poprawę humoru, niż pyszne, domowe słodkości. Dziś przepis na wspaniałe, rozpływające się w ustach ciasteczka orzechowe, które uprzyjemnią popołudniową kawkę z przyjaciółką cz z mama. Idealnie sprawdzą się również dla dzieci na drugie śniadanie, lub do pracy, jako słodka przekąska.

Ciasteczka orzechowe

Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej,
– 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich (lun innych, które nam smakują),
– 3,4 szklanki cukry pudru,
– 1 cukier waniliowy,
– 1 jajko,
– 0,5 kostki masła.

Dokładnie mieszamy mąkę pszenną ze zmielonymi orzechami włoskimi. Przed rozdrobnieniem warto jest orzechy podprażyć lekko na suchej patelni lub w piekarniku, ponieważ będą wówczas o niebo bardziej aromatyczne. Mąkę z orzechami łączymy z cukrem i cukrem waniliowym. Dobrze mieszamy, dodajemy masło i siekamy, aż pojawią się grudko ciasta. Na koniec zlepiamy ciasto za pomocą żółtka. Nie trzeba wyrabiać długo. Wystarczy, jak składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno być dość zwarte. Formujemy małe kulki, wielkości orzechów włoskich i układamy je na blasze do pieczenia. Ciastka urosną minimalnie, ponieważ nie ma w nim ani odrobiny proszku do pieczenia, czy innego spulchniacza. Dlatego nie trzeba zachowywać dużych odległości. Ciastka powinny się piec około 15 min w temp 270 stopni. Zanim całkiem wystygną należy je obtoczyć w cukrze pudrze, najlepiej z dodatkiem wanilii.

www.oytam.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]