Co obniża poziom cukru we krwi?

Poziom cukru we krwi powinien osiągać odpowiednie wartości. Mierzony na czczo nie powinien przekraczać 100 mg/dL. Natomiast dwie godziny po spożyciu posiłku nie może przekraczać 140 mg/dL. Warto dbać o prawidłowy poziom cukru we krwi dla zdrowia i urody. Zbyt wysoka wartość powoduje zwiększenie wydzielania przez trzustkę insuliny, a to z kolei obniża jej wydolność. Osoby z podwyższonym poziomem cukru zazwyczaj mają tendencję do gorszego gojenia się ran, słabszej odporności, ale i przybierania na wadze.
Co obniża poziom cukru we krwi? Nic innego jak odpowiednio dobrana i racjonalna dieta. Podstawową zasadą jest tworzenie posiłków z produktów niskoprzetworzonych o niskim bądź średnim indeksie glikemicznym. Warto swój jadłospis skonstruować w oparciu o bukiet warzyw, takich jak: pomidor, ogórek zielony, szczypiorek, szpinak, kapusta czy rzodkiewka oraz strączkowych (fasola biała czy bób). Należy docenić zbawienną moc błonnika i do diety włączyć kasze, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane czy razowy makaron. Produkty z wysoką zawartością białka również będą pomocne w obniżeniu cukru we krwi. Mogą to być chude mięsa, ryby oraz jaja i nabiał. Nie zaszkodzą również mniej słodkie owoce (np. truskawki) i odrobina orzechów czy pestek z dyni. W swojej diecie warto postawić na picie wody mineralnej, zamiast innych napojów.
Problem podwyższonego poziomu cukru we krwi, z pozoru mało istotny, może prowadzić do poważnych zdrowotnych konsekwencji. Dlatego warto dbać o siebie i zwracać uwagę na to co się je i w jakich ilościach.

www.kobietaimoda.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]