Wiosna rozgościła się w Polsce na dobre. Jak co roku w powietrzu coraz częściej unosi się aromat grillowanych potraw. Weekendami i popołudniami ochoczo oddajemy się swojemu ulubionemu kulinarnemu hobby. Jeśli przygotowujesz grilla, z pewnością masz już plany odnośnie mięsnych dań. Aby uczta się udała, warto pomyśleć również o pysznych dodatkach i przystawkach. Oto kilka naszych inspiracji!
Szparagi w boczku z grilla
Wiosenne przekąski na grilla mogą czerpać z bogactwa sezonowych warzyw. Tak się składa, że koniec kwietnia to zwykle czas, w którym w sklepach pojawiają się zielone szparagi. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować z ich udziałem grillową przystawkę. Miłośnicy mięsa nie będą zawiedzeni, ponieważ do przyrządzania szparagów użyjemy także plastrów chudego boczku. Ugotowane wcześniej warzywa wraz z pokrojonym w słupki serem brie zawiń w cienkie plastry boczku, a otrzymane w ten sposób roladki grilluj aż do zarumienienia. Palce lizać!
Ogórki nadziewane rzodkiewką i białym serem
Nadziewane ogórki to kolejna hitowa przystawka oparta o nowalijki. Warzywo należy pokroić w bardzo grube plastry o grubości około 2 cm, a z wnętrza wyjąć nasiona. Ich miejsce zajmie smakowity farsz przygotowany z białego sera, Majonezu Delikatnego WINIARY, pokrojonej w kostkę rzodkiewki, posiekanego szczypiorku oraz soli i pieprzu. Przystawka jest już w zasadzie gotowa, ale dla walorów smakowych i estetycznych można posypać ją jeszcze posiekaną natką pietruszki. Tak właśnie smakuje wiosna!
Faszerowane ziemniaki z Sosem tatarskim WINIARY
Polacy uwielbiają ziemniaki, zatem nic nie stoi na przeszkodzie, by skorzystać z nich również, przygotowując przystawki na grilla. Bulwy należy dokładnie umyć, ściąć ich wierzch, a we wnętrzu wydrążyć otwór, w którym znajdzie się farsz. Nadzienie przygotuj z podsmażonego boczku i cebuli, a także przypraw: bazylii, pieprzu, soli, tymianku, szczypiorku, majeranku, ząbków czosnku i Sosu tatarskiego WINIARY. Faszerowane ziemniaki można upiec zarówno w piekarniku, jak i na ruszcie, korzystając z folii aluminiowej.
Sałatka letnia do grilla
Idealna sałatka do dań z grilla? Nasza propozycja to sałatka letnia, która również wykorzystuje nowalijki i jest bardzo delikatna w smaku, dzięki czemu doskonale komponuje się z daniami mięsnymi. Przygotujesz ją w prosty sposób z sałaty masłowej, szczypiorku, posiekanej rzodkiewki, koperku, odrobiny soli i cukru oraz majonezu. Zaletą tej sałatki jest również fakt, że idealnie smakuje również tuż po przygotowaniu.
Sałatka z ciecierzycy z ziołami, pomidorami i oliwkami
Ta sałatka jest dość sycąca, kolorowa i mimo swej prostoty zaskakuje wykwintnym smakiem. W skrócie: idealny wybór na grilla. Przygotuje się ją z dwóch puszek ciecierzycy, dymki, czarnych oliwek i wielokolorowych pomidorków koktajlowych. O wyjątkowym smaku decydują zastosowane przyprawy, między innymi świeża mięta, natka pietruszki i sok z cytryny. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do karkówki lub drobiu i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim twoim gościom.