U południowców i u nas

Spopularyzowanie w naszym kraju kuchni śródziemnomorskiej, nawet w odmianach nieco spolszczonych, spowodowało nie tylko wzrost spożycia ryb, owoców morza, warzyw pod rozmaitymi postaciami. Zaczęła być popularna i coraz częściej kupowana oliwa z oliwek, jeden ze składników kuchni południowej o szeregu najcenniejszych dla zdrowia walorach. Oprócz tego, zamiast używania do potraw dużych ilości soli kuchennej, przyszła bardzo korzystna moda na zioła. Część z nich znana była w kuchni staropolskiej i zapomniana, a ich popularność powoli wraca. Zioła przyprawowe nie tylko nie mają szkodliwego działania jak sól, wręcz przeciwnie, posiadają obok walorów smakowych, właściwości lecznicze, znane i cenione od dawien dawna. I tak na przykład, potrawy i napoje przyprawione świeżą miętą, obok świeżego smaku będą poprawiać trawienie i działać przeciwzapalnie. Zielona pietruszka pomoże zwalczyć obrzęki, bazylia pomaga w schorzeniach wątroby i działa rozkurczowo, tymianek ma działanie wykrztuśne, przeciwbakteryjne, grzybobójcze i oczywiście wspomaga trawienie.

www.littlebaby.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]