Dieta bezglutenowa, mimo że jest skuteczna to nie jest wcale taka prosta w utrzymaniu. Polega na wyeliminowaniu ze swojego jadłospisu wszelkich produktów, które zawierają gluten. Ale to nie wszystko. Zakazane jest również spożywanie produktów w których może być ukryty gluten. Gluten jest mieszanką białek gluteliny i gliadyny, znajduje się zazwyczaj w pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Które produkty są w takim razie dozwolone, a które nie?
Na czym polega dieta bezglutenowa?
Dieta bezglutenowa nie jest strasznie odmienna, od tej która opiera się na zasad zdrowego żywienia. To co ją wyróżnia to eliminacja glutenu. Powinna bazować na produktach, które są świeże, nieprzetworzone. Ilość posiłków powinna być dobrana indywidualnie, zwykle jest to 4-5 dań. Posiłki powinny być spożywane regularnie co 3-4 godziny.
Bardzo ważne jest spożywanie warzyw i owoców. Nie można zapomnieć również o produktach, które są źródłem wysokiej jakości białka i tłuszczów. Jeżeli chodzi o węglowodany bezglutenowe, to powinno się je przygotowywać samemu.
Jeżeli nie mieszkamy sami, a musimy przejść na ścisłą dietę bezglutenową, na przykład z powodów zdrowotnych, dietę powinni zmienić wszyscy domownicy. Tak jest prościej i można osiągnąć lepsze rezultaty.
Przeczytaj też: https://teczka.pl/pielegnacja/zimowa-pielegnacja-skory-jak-powinna-wygladac/
Dieta bezglutenowa – kto powinien ją stosować?
Dieta bezglutenowa dedykowana jest głównie osobom, które borykają się z celiakią lub nietolerancją glutenu. W takich przypadkach spożycie glutenu powoduje zanikanie kosmków jelitowych. W wyniku tego dochodzi do zmniejszenia powierzchni, która wchłania składniki odżywcze w jelicie cienkim. Z biegiem czasu dochodzi do znacznego uszkodzenia.
Objawami nietolerancji glutenu są dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz innych narządów. Typowe oznaki to zaparcia, przewlekła biegunka, wzdęcia, ból brzucha, jadłowstręt, bóle brzucha. W takiej sytuacji zastosowanie diety bezglutenowej jest koniecznością. Dzięki temu zmniejszy się stan zapalny, a kosmki jelitowe zostaną odtworzone.
Które produkty są dozwolone, a które zakazane na diecie bezglutenowej?
Produkty, które są pozbawione glutenu to: ryż, tapioka, kukurydza, ziemniaki, bataty, prosto, gryka,
soja, ciecierzyca, soczewica, ryby, jaja, orzechy, mięso, warzywa, pestki, owoce.
Z kolei produkty zakazane to: produkty pszeniczne, jęczmienne oraz żytnie. Mowa tutaj o pieczywie, makaronie, kaszy. Dopuszcza się spożywanie owsu, ponieważ teoretycznie nie zawiera glutenu. Najlepszym wyborem są jednak produkty owsiane bezglutenowe, wtedy wiemy, że nie zostały zanieczyszczone glutenem podczas zbiorów.
Źródło: https://enjoye.pl/