Odporność u dzieci to bardzo ważna sprawa, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Odporność w pierwszych latach życia dziecka dopiero się kształtuje, więc warto ją mądrze wspierać. Co na odporność dla dzieci? Przeczytaj nasz artykuł i zapoznaj się z naszymi radami.
Co na odporność dla dzieci?
Odporność u dzieci najlepiej jest wspierać naturalnymi sposobami, czyli za pomocą odpowiedniej diety i zdrowego trybu życia od najmłodszych lat. Specjaliści zalecają, by przez pierwsze sześć miesięcy dziecko karmione było wyłącznie mlekiem matki. Karmienie naturalnym pokarmem rekomenduje się kontynuować do 2. roku życia, przy jednoczesnym stopniowym rozszerzaniu diety.
Na odporność u starszych dzieci dobrze działa dieta uwzględniająca owoce i warzywa, a także ryby morskie, kasze, jajka i nabiał. Owoce i warzywa to doskonałe naturalne źródło witamin i soli mineralnych oraz prebiotyków, czyli substancji stanowiących pożywkę dla dobroczynnych bakterii zasiedlających jelita dziecka. Gdy flora bakteryjna jest w równowadze i dobrych bakterii jest więcej niż drobnoustrojów, organizm jest w lepszej kondycji. A to przekłada się na sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego.
Z tego względu warto też stopniowo włączać do diety dziecka produkty bogate w naturalne probiotyki, czyli bakterie probiotyczne: jogurty, kefiry i kiszonki warzywne oraz owocowe. Dziecko powinno jeść gotowane brokuły, ziemniaki, marchewkę, banany i jabłka, także w postaci przecierów. Ryby morskie są źródłem kwasów omega-3, ważnych dla pracy mózgu oraz witaminy D, wspierającej odporność u dzieci. Witaminę D zawierają także żółtka, oleje roślinne tłoczone na zimno i nabiał.
Odporność u dzieci – czy warto podawać dziecku suplementy diety?
Witamina D dla dzieci może być także suplementowana, najlepiej przez cały rok – jej odpowiednia ilość ma ogromne znaczenie dla odporności malucha. Zaleca się podawanie noworodkom i niemowlętom do 6. miesiąca życia witaminy D3 w ilości 400 UI dziennie. Porcję należy zwiększyć do 400-600 UI dziennie w kolejnych sześciu miesiącach życia i 600-800 UI po ukończeniu przez dziecko 1. roku życia. Ilość witaminy D powinna być dostosowana do potrzeb dziecka i dobrana po konsultacji z pediatrą.
Większe zapotrzebowanie na witaminę D jest jesienią i zimą, kiedy do skóry dziecka nie dociera wystarczając ilość promieni słonecznych – witamina D syntetyzowana jest w skórze pod wpływem światła słonecznego i jest to jej główne źródło. Oczywiście z suplementacją witaminy D u dzieci nie należy przesadzać. Bezpieczna maksymalna dzienna ilość witaminy D dla dzieci na odporność to 1000 UI.
Artykuł sponsorowany.