Szybki obiad

Zupy świetnie rozgrzewają, doskonale smakują. Dzięki wykorzystaniu bogactwa składników mogą stanowić sycący posiłek, a zarazem… pomysł na szybki obiad. Przygotowujemy je szczególnie w okresie jesienno-zimowym, jednak prawdziwi miłośnicy zup cieszą się ich smakiem przez okrągły rok. Oto kilka znakomitych inspiracji, obok których nie można przejść obojętnie.

Zupa Minestrone

Minestone to włoskie danie na bazie warzyw – na przykład cukinii, marchwi, fasolki szparagowej, zielonego groszku i szpinaku. Może być podawana na różne sposoby – z ryżem, grzankami lub makaronem. Zupa Minestrone powinna być gęsta i bogata w różnorodne składniki i aromatyczne zioła, takie jak świeża bazylia oraz tymianek. Wbrew pozorom ta włoska zupa o zagadkowej nazwie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy tylko udusić w dużym garnku warzywa pokrojone w kosteczkę – pora, selera, cukinię, czerwoną paprykę, cebulę. Dolewamy bulion, dodajemy ugotowaną fasolę, pomidory malinowe, posiekane ząbki czosnku i gotujemy. Zupa Minestrone najlepiej smakuje z makaronem jajecznym, bazylią i startym parmezanem.

Zupa ogórkowa

A teraz przenosimy się do Polski, gdzie ugotujemy pyszną, tradycyjną zupę ogórkową. To prawdziwy klasyk wśród polskich zup! Jeśli mamy gotowy bulion, przygotowanie zupy przebiegnie błyskawicznie! Zupa ogórkowa jest prosta w przygotowaniu. Należy obrać i pokroić w cienkie plasterki marchew, por i seler. Dodajemy warzywa do bulionu i gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie ścieramy na tarce kiszone ogórki, dodajemy do zupy wraz z makaronem typu kolanka i gotujemy kolejne 10-15 minut. Zamiast makaronu można dodać ziemniaki. Wszystko zależy od naszego gustu i ochoty. Tradycyjna zupa ogórkowa powinna być zabielana się śmietaną – aby to zrobić, wystarczy wymieszać śmietanę z odrobiną mąki, wlać do zupy i zagotować. Posiekany i ułożony na wierzchu koperek sprawi, że zupa ogórkowa zyska jeszcze więcej aromatu!.

Zupa brokułowa z serem i słonecznikiem

Mocno zielona, aromatyczna i wyrazista w smaku – taka powinna być zupa brokułowa. Wykorzystując ser gorgonzola, grzanki czosnkowe oraz wędzony filet z piersi kurczaka możemy zmienić ją w jeszcze bardziej aromatyczne danie. Dzięki takiemu połączeniu zadowoleni będą zarówno miłośnicy zup krem, jak i dań z widocznymi składnikami. To znakomity pomysł na szybki obiad, kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie. Gorącą i smakowitą zupę stworzymy za pomocą Zupy Brokułowej Jak u Mamy WINIARY. Na samym wierzchu gotowej zupy układamy pokruszony ser gorgonzola, pestki słonecznika oraz przyrumienione grzanki czosnkowe. Pycha!

Wiejska Potrawka Jarzynowa

A teraz czas na bardzo sycącą i wyrazistą w smaku wiejską potrawkę. To prawdziwa „zupa drwala”, idealna dla osób o dużym apetycie. Znajdziemy z niej same pyszne kąski, czyli wędzoną kiełbasę, ziemniaki, pieczarki, cebulę oraz czerwoną paprykę. Nie może się obyć oczywiście bez porcji śmietany na wierzchu oraz aromatycznego koperku. Wiejska potrawka jarzynowa jest idealnym posiłkiem na długie zimne wieczory – wspaniale rozgrzewa i syci.

Zupa tajska z łososiem

Ostatni pomysł na szybki obiad to orientalna zupa tajska z łososiem. Wystarczy wykorzystać tylko kilka składników, aby przenieść się myślami do Południowo-Wschodniej Azji. Będziemy potrzebowali filetu z łososia, cukinii, marchewki, soku z limonki oraz Zupy Tajskiej Kuchnia Świata WINIARY. Danie najlepiej prezentuje się w bulionówkach i posiekanym szczypiorkiem na wierzchu. Tak podane z pewnością zaskoczy domowników lub gości podczas wspólnego obiadu!

[Głosów:0    Średnia:0/5]